Românii care au cont bancar trebuie să știe: schimbare la cea mai mare bancă din România
În ciuda situației actuale destul de dificile, un anunț mare a venit de la cea mai mare bancă din România. Conform celor mai noi surse, 65% dintre acțiuni sunt controlate direct și indirect de români.
Cea mai mare bancă din România e una care poate ți-e familiară: Banca Transilvania. La final de 2019 avea circa 87 miliarde de lei în active gestionate. Acum, banca a trecut printr-o schimbare semnificativă. În prezent, 65% din capitalul social al Banca Transilvania este deţinut de investitori români, precum investitori de retail, SIF și fonduri de pensii private.
„Lipsa predictibilităţii în ceea ce priveşte răspândirea COVID-19 şi impactul său general nu ne afectează focusul, şi anume continuarea servisării clienţilor băncii în condiţii optime. Stabilitatea financiară a Băncii Transilvania, împreună cu sistemele noastre electronice dezvoltate, sunt pilonii pe care ne sprijinim în aceste momente de incertitudine şi agitaţie.”
Raport consiliu administrație Banca Transilvania
Datele au fost dezvăluite în raportul consiliului de administraţie al băncii aferent anului 2019.
De ce contează? Ca să înțelegi, trebuie să te raportezi la unde se situa banca în 2019. Atunci, ponderea deţinută de investitori români (retail plus instituţionali) la bancă era de 59%. Astfel, pe parcursul lui 2019, investitori români au cumpărat acţiuni, iar cei străini au vândut.
Ponderea pe care o deţin investitorii străini la cea mai mare bancă din România s-a diminuat de la 32,4% la 26,8%. Datele au fost furnizate de Ziarul Financiar. Mai trebuie menționat și că Banca Europeană de Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), cel mai mare investitor instituţional în economia românească, are o deţinere de 8,6% din Banca Transilvania.
Cât de puternică e Banca Transilvania pe piața din România
Independent de activele gestionate de 87 miliarde de lei, la Bursa de la Bucureşti banca are o capitalizare de aproximativ 10 mld. lei. Totodată, fondurile de pensii ale NN au raportat o deţinere de 10% din Banca Transilvania. Asta în urma unei investiţii de circa un miliard de lei.
Pentru 2020, BT a estimat un profit net de 514 milioane lei şi venituri totale de 3,4 miliarde de lei.